Welkom > Actueel > 

Op het Zand: een verrassend beeld van Den Haag

Typisch Haags. Iedereen heeft er een beeld bij. Maar wat is er nu 'typisch Haags'? Het grappige is dat je het vaak pas weet als je het ziet. Cafe de Posthoorn op vrijdagmiddag. Een taxi die komt voorrijden, een hoogbejaarde mevrouw stapt uit, bestelt een kop koffie, blijft een half uur in haar eentje zitten en schuifelt dan weer naar buiten, waar de taxi alweer op haar wacht. Voila: typisch Haags.

Wat typisch Haags is, is gestold in talrijke sociale verbanden: culturele societeiten, adellijke genootschappen, sportverenigingen van een bepaalde klasse. Ingehouden chique hoort erbij. Elders willen de gegoeden gezien worden, in Den Haag veel minder.

Op het Zand wil een beeld geven van dat typisch Haagse van de gegoede stand. Het einddoel is een boek met veel foto's, ondersteund door bondige teksten die de sfeer raak typeren en die samen een tijdsbeeld geven van het leven 'op het zand'. Daarmee is het ook een hedendaags historisch document.

Op www.op-het-zand.nl vindt u meer informatie over dit project, het ComitÚ van Aanbeveling, en kunt u vast een indruk krijgen van foto's en teksten.