Welkom > Actueel > 

Een en Ander organiseert eerste Nacht van de Badkapel

Je kunt in de nacht van 4 op 5 mei gewoon naar bed gaan en ‘s ochtends opstaan. Dat is prima, dan heb je een nacht als alle andere. Je kunt ook om drie uur ‘s ochtends je bed uit kruipen en koers zetten naar de Nieuwe Badkapel in Scheveningen. Daar organiseert de stichting Een en Ander dan de eerste Nacht van de Badkapel: een uniek nachtconcert, met onder meer een uitvoering van ‘Verklärte Nacht’ van Arnold Schönberg. 

Een nachtconcert vraagt om een passende programmering. De organisatie heeft daarom gekozen voor ‘Verklärte Nacht’ van Schönberg, in combinatie met een voordracht van het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel.

De compositie van Schönberg is een symfonisch gedicht voor strijksextet, gecomponeerd in 1899. Het is het eerste symfonische gedicht voor een kamerensemble. Schönberg baseerde zijn werk op een gedicht van Dehmel, dat verhaalt van de liefde tussen twee mensen, waarbij de vrouw in verwachting is van een andere man.

De nacht van 4 op 5 mei is natuurlijk een bijzonder moment. Ter afsluiting van de Nacht van de Badkapel zal oud-parlementariër Jan Schinkelshoek daarom enige coupletten uit het Wilhelmus voordragen.

De Nacht van de Badkapel is een initiatief van de stichting Eén en Ander. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken wordt op prijs gesteld.

De Nacht van de Badkapel begint om 3.30 uur en duurt tot de vroege ochtendschemering, 5.00 uur. Het adres is Nieuwe Parklaan 90 in Scheveningen. Voor meer informatie: zie www.nachtvandebadkapel.nl