Welkom > Actueel > 

Thema derde poëzieprijs stichting Eén en Ander

Dichters uit Nederland, België en andere Nederlandstalige delen van de wereld worden uitgenodigd om mee te dingen naar de derde poëzieprijs van de stichting Eén en Ander. Het thema van de prijs is dit jaar ‘Niet iedereen kan de beste zijn’.

De stichting kiest ieder jaar een onderwerp dat aansluit bij maatschappelijke thema’s die tot nadenken zouden moeten stemmen. De eerste keer was dat de slinkende rol van persoonlijke aandacht in de dienstverlening, de tweede keer de ontwikkeling dat vertrouwen als grondslag voor een goed functionerende samenleving plaats maakt voor wantrouwen; wantrouwen dat zich vertaalt in een groeiende behoefte alles te beheersen.

Met het thema ‘Niet iedereen kan de beste zijn’ verwijst de stichting onder meer naar de mythe van de persoonlijke maakbaarheid. “Ooit was er een tijd waarin, als je niet tussentijds aan oorlog of kolieken overleed, het eigen leven min of meer vaststond”, zegt Gerhard van Roon, voorzitter van het uitvoerend comité van de poëzieprijs. “Nu is dat anders. In beginsel kan iedereen alles worden. Dat is op zich positief te waarderen, maar het slaat steeds meer om in ‘iedereen moet iets worden’. Aan de ene kant moet de maatschappelijke carričre opwaarts verlopen, anderzijds mag niemand meer middelmatig zijn. Wie geen winner is, is een loser.”

De eerste twee jaar dat de prijs werd uitgereikt, waren er inzendingen uit Nederland, België en Zuid-Afrika. Beide keren ging de prijs naar een Vlaming. De eerste keer was dat Martin Carrette uit Deinze, in 2009 Ludo Colman uit Sint Niklaas.

De stichting Eén en Ander hecht eraan te melden dat, los van de primaire oriëntatie van de poëzieprijs op Nederlandstalige delen van de wereld, individuele Nederlandstaligen in een niet-Nederlandstalig taalgebied - zoals bijvoorbeeld Wallonië - niet van deelname zijn uitgesloten.

De inzendtermijn voor de derde poëzieprijs van de stichting Eén en Ander sluit op 1 november 2010, de uitreiking van de prijs vindt vervolgens plaats in december.

Deelnemers kunnen hun inzending vanaf heden insturen naar:

Stichting Eén en Ander
Postbus 82
2501 CB Den Haag
Nederland 

Of digitaal naar post@een-en-ander.nl