Welkom > Actueel > 

Amsterdamse politieman krijgt prijs als eerbetoon aan alle ME-ers

De Amsterdamse politieman Leen Schaap heeft op 2 november 2009, de derde mr Gonsalvesprijs uitgereikt gekregen als eerbetoon aan alle politiemensen die als lid van de mobiele eenheid te maken krijgen met agressie en geweld. 

Schaap kreeg de mr Gonsalvesprijs in het gebouw van de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag overhandigd door minister Hirsch Ballin van Justitie. Die dankte Schaap voor zijn inzet: ,,Hiermee prijzen we niet alleen hem, maar ook al die andere mensen die dag en nacht in de frontlinie van de samenleving staan. En die daarbij helaas ook in toenemende mate te maken krijgen met verbale agressie en fysiek geweld”, aldus de minister. 

‘ME in frontlinie samenleving’

De plaatsvervangend voorzitter van de jury, mr. F.W.H. van den Emster, stak de ME in zijn toespraak een hart onder de riem: ,,Als er één groep is die, op gezette tijden, in de uiterste frontlinie van de rechthandhaving staat, dan zijn het wel de leden van de Mobiele Eenheid. De nominatie van commissaris Schaap is tegelijkertijd een eerbetoon aan alle politiemensen die deel hebben uitgemaakt of deel uitmaken van de Mobiele Eenheid en die als representanten een herkenbaar doelwit vormen voor relschoppers en actievoerders die voor een deel naar steeds grover geweld neigen.”  

‘Stevige steun in de rug samenleving’

Jury-voorzitter van den Emster, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak die de zieke mr A.W.H. Docters van Leeuwen verving, had ook warme woorden voor de andere genomineerden: het project ProKid van Politie Gelderland-Midden en de hoogleraar Jan Naeyé. Minister Hirsch Ballin dankte alle drie de genomineerden voor ‘hun stevige steun in de rug voor Justitie en de samenleving’. 

Bemoedigen en aanmoedigen

De mr Gonsalves nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving gaat naar een persoon of organisatie die dan wel een project dat een vernieuwende bijdrage levert aan de rechtshandhaving. Het curatorium onder leiding van staatsraad drs W.J. (Wim) Deetman wil hiermee bovenal de rechtshandhavers ‘bemoedigen en aanmoedigen’. Het is voor de derde keer dat de prijs werd uitgereikt. In de tweede eerdere edities vielen het project Multi-etnisch Politiewerk van Politie Haaglanden en SMS Alert van Politie Midden- en West-Brabant in de prijzen. 

Naamgever prijs

De mr Gonsalvesprijs draagt de naam van mr R.A. (Rolph) Gonsalves (1932-2002), het laatst vice-voorzitter van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie.