Welkom > Actueel > 

‘Vertrouwen’ thema Poëzieprijs 2009

‘Vertrouwen is een sprong in het licht’ is het thema van de Poëzieprijs 2009 van de stichting Eén en Ander. Met deze Poëzieprijs wil de stichting onderstrepen hoe wezenlijk vertrouwen is voor een goed functionerende samenleving.

Iedereen wil graag vertrouwd worden, maar men lijkt steeds minder bereid te zijn een ander vertrouwen te schenken. Wie iemand op zijn woord gelooft, is naďef of onprofessioneel en de mensen die een touwtje uit de deur laten hangen voor de kinderen zijn onverantwoord bezig.

Maar wanneer we elkaar niet meer willen vertrouwen, laten we ons regeren door argwaan en kille berekening. Met het thema van de Poëzieprijs 2009, ‘vertrouwen is een sprong in het licht’, wordt uitgedrukt dat vertrouwen onbaatzuchtig en onbetaalbaar is.

Vertrouwen is echter ook ongrijpbaar.
Het komt te voet en het gaat te paard, maar wat is vertrouwen eigenlijk? Is het de zekerheid  van de trapezewerker dat zijn partner hem opvangt, de liefhebbende twijfel van ouders die hun dochter voor het eerst met vriendinnen op vakantie laten gaan of toch gewoon de wens van de belegger dat zijn aandelen zullen stijgen?

Met de Poëzieprijs 2009 worden de dichters van Nederland en Vlaanderen uitgedaagd om treffend en beeldend onder woorden te brengen wat voor hen het wezen van vertrouwen is.  De prijs bestaat uit een weekend weg voor twee personen in de Benelux ter waarde van 1.000 Euro.

De poëzieprijs 2009 is de tweede in een reeks die werd ingezet in 2008 toen het thema ‘Ode aan de Loketbediende’was. De Vlaming Martin Carette won toen de prijs met zijn inzending ‘Conciërge, aan loket’. De poëzieprijs werd – in stijl - uitgereikt in de hal van het Haagse Centraal Station door prof. W.B.H.J. van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Inzendingen voor de Eén en Ander Poëzieprijs 2009 kunnen tot en met 30 april 2009 worden ingezonden naar: Stichting Eén en Ander, postbus 82, 2501 CB Den Haag.
De datum van de uitreiking zal in overleg met de winnaar nader worden vastgesteld.